
Semua gambar yang anda lihat di sebelah adalah pokok yang akan diproses menjadi cincau. Nama pokok ini ialah Mesona Chinensis yang tergolong dalam pokok pudina. Pokok ini banyak ditanam di Asia Tenggara terutamanya di China dan Taiwan. Pokok ini senang tumbuh di kawasan yang berpasir dan kering dan selalunya di tanam di bawah pokok sebagai tanaman sampingan di ladang.•NaOH/Abu Qi, zat ini digunakan untuk membantu menggeluaran zat pati,Telung tapioka secukupnya.
Cincau lengkong atau rumput jelly dibuat dengan cara

Menurut hasil kajian tumbuhan cincau ini mengandungi sejenis Karbohidrat yang dapat menyerap air pada daunnya, ia mengandungi karbohidrat, ia juga mengandungi zat lemak dan sebagainya, khasiat daunnya mengandung Dimetil Kurin-1 Dimetoidida.Ia bermanfaat untuk mengendurkan otot, cincau juga mengandungi zat seperti Isokandrodendrin yang dipercaya bisa mencegah kanser, Alkaloid Bisbenzilsokuinolin dan S,S Tetandrin yang berkhasiat mencegah kanser pada ginjal, anti radang dan menurunkan tekanan darah tinggi. Selain itu cincau lengkong atau rumput jelly juga boleh mengubati demam panas , serawan dan bau mulut.
Bagi siapa yang berminat untuk belajar membuat cincau dari A -Z ,sila hubungi saya melalui email saya >asoib313ik@gmail.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan